Igualada fa fira?

Xavier Castells

Les fires d’Igualada centren el debat del DdD d’aquest desembre

Es van abordar els criteris d’organització, calendari i retorn d’aquesta activitat econòmica a la ciutat

L’espai de debat i reflexió d’Igualada DdD (Dimarts de Diàlegs) ha posat sobre de la taula les fires de la ciutat amb la pregunta “Igualada fa fira?”. Ha estat la sessió número 20 de DdD corresponent al mes de desembre. Al llarg del debat es van explicar què són les fires i quina importància tenen per l’economia d’una ciutat. Es va valorar a quins sectors es dirigeixen i també el retorn que provoquen en altres sectors.

Durant la primera part de la sessió es van analitzar les fiers en clau genèrica amb la introducció que va fer de l’exdirector de salons de Fira de Bracelona Xavier Castells. Va posar de relleu la trajectòria històrica de les fires i també com pot ser el seu futur. Es va mostrar convençut que, tot i les noves tecnologies, el format físic d’una fira no s’acabarà, ja que les fires permeten tenir una experiència amb els cinc sentits a l’hora de vendre, comprar i, sobretot, fer contactes.

Després es va passar a analitzar el tema en clau local posant l’èmfasi en les fires més antigues de la ciutat i també aquelles que han nascut de nou com BSTIM o IDEA. Es va posar de relleu que una fira és, sobretot, un aparador i un espai on fer contactes i que les vendes arriben en els mesos posteriors. També es va diferenciar entre aquelles fires més professionals i aquelles que tenen un component lúdic com FirAnoia o la Fira de Reis. Com ha passat amb fires de sectors concrets com BSTIM o MaqPaper es va assegurar que és un factor que ajuda a convertir Igualada en capital d’aquests àmbits econòmics i que, per tant, la temàtica d’una fira sempre ha d’anar llgada als sectors potents que hi hagi al territori.

D’altra banda, es va parlar de si la ciutat compta amb les infraestructures adients per fer una fira. En quant als espais es va valorar que no hi ha una mancança, el que sí que manca són places hoteleres i facilitats de comunicació amb tren amb Barcelona. Tot i la manca d’hotels, també es va apuntar que molts visitants prefereixen fer nit a Barcelona i aleshores s’organitzen autobusos per venir a Igualada a visitar la fira. Com en cada sessió de DdD el públic també va intervenir amb diferents reflexions.

L’equip de DdD vol agrair a tothom qui va participar-hi i en els propers dies s’anunciarà quin és el tema i data del DdD del mes de gener que serà el primer de l’Any 3 d’aquest espai de debat i reflexió, ja que va estrenar-se al gener del 2014. Totes les 20 sessions fetes fins ara es torben resumides en vídeo i text a la pàgina web dimartsdedialegs.ateneuigualadi.cat.

En aquest enllaç podeu veure l’àlbum de fotos de la sessió: Àlbum DdD 20

DdD 20 - Foto 1 - 2