Què esperes del proper alcalde d’Igualada?

Antoni Gutiérrez-Rubí

La campanya electoral i les preguntes pels candidats, centren el debat del DdD a l’Ateneu

L’expert en comunicació política Antoni Gutiérrez-Rubí analitza, també, els cartells els diferents partits d’Igualada

Sota el títol “Què esperes del proper alcalde d’Igualada?” es va fer una nova sessió de DdD (Dimarets de Diàlegs) a la Sala de Socis de l’Ateneu Igualadí. En aquesta ocasió es tractava de poder mirar les eleccions municipals des d’una altra perspectiva. Per això, es van analitzar els secrets de la comunicació política i tot allò que té a veure amb les campanyes electorals i, d’altra banda, també es van recollir les preguntes dels igualadins per fer als candidats a l’alcaldia en “El Debat de Candidats” que l’Ateneu organitza pel dilluns dia 18.

La primera part de la sessió va comptar amb la intervenció d’un dels majors experts en comunicació política del país com és Antoni Gutiérrez-Rubí, que va explicar els secrets d’una campanya electoral i com s’han d’analitzar els debats electorals. Al final de la sessió va oferir un anàlisi dels cartells, eslògans i fotos que utilitzen els diferents partits que es presenten a Igualada. A través d’un diàleg-entrevista amb el coordinador de DdD, Jordi Cuadras, Gutiérrez-Rubí va explicar el sentit que té una campanya electoral per conèixer l’oferta de cada un dels partits i perquè aquests puguin mantenir els convençuts i seduir els indecisos.

Es va fer especial èmfasi en que una bona campanya no fa guanyar unes eleccions però una mala campanya les pot fer perdre, i de la necessitat de comunicar emocions i ser empàtic. També es va destacar la importància de que els candidats i els partits siguin coherents amb la seva trajectòria i que la campanya no els faci canviar, ja que sinó quedaran distorsionats de cara als electors. Pel que fa a l’eslògan electoral, Antoni Gutiérrez-Rubí va destacar que ha de ser memorable, ha de ser creatiu sempre i quan concordi amb el relat polític i ha de ser part del discurs del candidat i els membres de la llista. En quan als debats, l’expert va destacar que un candidat no es pot permetre perdre un debat i que hi ha d’anar per convèncer els seus i intentar captar indecisos. D’altra banda, també va fer menció al comportament electoral dels ciutadans destacant el fet que, moltes vegades voten més per treure algú del poder, que no pas perquè els agradi aquell que es considera “l’alternativa”.

Després d’aquesta primera part es va passar a recollir les preguntes que els igualadins volen fer als candidats que opten a l’alcaldia de la ciutat i que seran redactades pels periodistes de la ciutat a partir de les propostes que la ciutadania va posar damunt de la taula al DdD (Dimarts de Diàlegs). A través d’aquestes preguntes, que els candidats no coneixeran prèviament, hauran de saber explicar les seves propostes per Igualada en diversos àmbits: social, economia i urbanisme. A partir del que va dir la ciutadania i de les més de 30 qüestions que es van plantejar, els periodistes representants dels diversos mitjans de comunicació d’Igualada estan treballant les preguntes concretes que es faran als candidats i que intentaran recollir tot el que van aportar els diversos ciutadans que van intervenir al DdD. S’acabaran fixant entre 6 i 8 qüestions i l’objectiu d’aquestes preguntes serà el de situar els candidats en el paper d’alcaldes i veure com actuarien davant de determinats fets o supòsits que afecten a la ciutat.

Tan el DdD com El Debat de Candidats són dues activitats organitzades per l’Ateneu Igualadí i DdD (Dimarts de Diàlegs) per oferir debat durant aquesta campanya electoral i que compten amb el suport i col·laboració dels mitjans de comunicació d’Igualada: Ràdio Igualada, La Veu de l’Anoia, L’Enllaç dels Anoiencs, Anoiadiari.cat, Infoanoia.cat, Canal Taronja Anoia i la corresponsalia de l’Agència Catalana de Notícies.

L’organització agraeix la participació de tot el públic al DdD i properament s’anunciarà el tema i la data de la sessió del mes de juny.

En aquest enllaç podeu veure l’àlbum de fotos de la sessió: Àlbum DdD 15

DdD 15 - Foto 1