L’escola actual és un model de futur?

Ferran Miquel

El futur de l’educació centra el DdD d’aquest mes a l’Ateneu

L’acte va comptar amb la participació de molts representants de la comunitat eductaiva d’Igualada

La Sala de Socis de l’Ateneu Igualadí ha estat l’escenari d’un nou DdD (Dimarts de Diàlegs), en aquest cas el 17è que es convoca i que es va dedicar al present i el futur de l’educació, sota el títol “L’escola actual és un model de futur?”. Coincidint amb l’inici del curs escolar, a l’acte es va parlar de diferents models educatius i de que cap on ha d’anar l’escola.

La introduccció de l’acte va anar a càrrec del psicopedagog i consultor internacional expert en educació Ferran Miquel que va apuntar i qüestionar alguns aspectes del model educatiu actual, a més d’aportar un context històric i un repàs a diferents models educatius que cohabiten a Europa. A la “Fila 0”, diferents representants de la comunitat educativa d’Igualada van obrir el debat i de seguida van sumar-s’hi la resta de mestres que eren a la sala, al costat del públic en general, amb tot d’intervencions que van aportar punts de vista a la reflexió.

Es va parlar de com fer innovació educativa i de com trencar les rigideses que del currículum i del sistema que marca l’administració, de l’autonomia dels directors i de quins criteris cal seguir a l’hora d’avaluar. D’altra banda, es va tractar el paper de les famílies i el fet que moltes vegades deleguen a l’escola tasques educatives pròpies de la llar i també es va fer referència al tractament de les emocions com a eina educativa quan els alumnes tenen situacions personals o familiars complexes que poden afectar la seva trajectòria. També es va fer posar èmfasi en el fet que, per la seva mida, Igualada permet que les seves escoles cooperin i treballin de manera conjunta projectes globals tot creant programes educatius propis que estiguin vinculats a l’entorn i tinguin un retorn, en forma de coneixement, a la ciutat.

DdD vol agraïr, un cop més, la participació del púlic i de la comunitat educativa d’Igualada a l’acte. D’aquí pocs dies es penjarà un vídeo-resum de la sessió a la pàgina web dimartsdedialegs.ateneuigualadi.cat i també s’anunciarà la data i el tema que es tractarà al proper DdD, previst pel mes d’octubre.

En aquest enllaç podeu veure l’àlbum de fotos de la sessió: Àlbum DdD 17

DdD 17 - Foto 1