La caritat resol la pobresa?

Enric Morist

L’estrena de DdD omple la Sala de Socis de l’Ateneu per debatre sobre la caritat i la pobresa

La primera convocatòria del nou espai de tertúlia d’Igualada ha comptat amb un gran i ric nombre d’intercanvi d’opinions

El nou espai de tertúlia sobre Igualada, DdD (Dimarts de Diàlegs), es va estrenar aquest dimarts amb un debat sota el títol “La caritat resol la pobresa?”. La convocatòria va omplir la Sala de Socis de l’Ateneu Igualadí i prop de 70 persones van participar de l’acte, on el públic hi va tenir un fort protagonisme tot ocupant la major part del temps de l’acte. Es va parlar de caritat, solidaritat, distribució de la riquesa, justícia social, lluita contra la desigualtat, augment d’impostos als més rics i frau fiscal, baixos salaris que no garanteixen no caure en la pobresa, consciència social, la possibilitat d’instaurar una renda mínima garantida ciutadana i altres conceptes relacionats amb la temàtica de la tertúlia.

La intervenció inicial, de 15 minuts, i que va servir per contextualitzar el debat va anar a càrrec del coordinador de Creu Roja Catalunya i membre de la Taula del Tercer Sector i el Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars de la Generalitat, Enric Morist. En un diàleg-entrevista amb el coordinador de DdD, el periodista igualadí Jordi Cuadras, Morist va explicar ràpidament quina és la situació de pobresa a Catalunya, les iniciatives que hi ha en marxa i va apuntar que “en aquests moments estem tapant forats a la situació d’emergència social, que és l’avantsala de la catàstrofe social”. També va afirmar que “tardarem 75 anys a recuperar el ritme del 0,3% de creixement que hi havia abans de la crisi”.

Acte seguit es va passar a conèixer la feina que fan les entitats d’Igualada d’ajuda als més vulnerables amb la intervenció del director de Càritas Anoia, Joan Farrés i del vicepresident de Creu Roja Anoia, Jordi Morist. Entre les dades que van explicar, destaca que en aquests moments 900 igualadins mengen gràcies al Banc de Queviures i que hi ha entre 15 i 18 igualadins dormint al carrer, que també reben ajuda. El públic es va sumar ràpidament a la tertúlia i es van apuntar diferents visions i solucions a partir d’expressar l’opinió majoritària de que la caritat no resol la pobresa.

Després de la primera sessió, DdD, vol agraïr a tot el públic la seva assistència i el seu paper primordial en haver aconseguit crear una atmòsfera de debat i tertúlia molt ric i positiu i amb multitud d’aportacions carregades de contingut. En les properes setmanes s’anunciarà el proper tema a debatre. De fet, es farà a partir de les preferències del mateix públic, ja que al sortir de l’acte els participants van poder marcar en una butlleta els temes que més els interessen davant de 10 propostes que havia fet l’organització de temes polítics, socials, econòmics i culturals de la ciutat.

En aquest enllaç podeu veure l’àlbum de fotos de la sessió: Àlbum DdD 1

DdD 1 - Foto 9