Quina Festa Major volem?

Lluís Bonet

DdD destapa el debat entre els dos models de la Festa Major d’Igualada

La sessió va permetre que, per primera vegada, debatíssin en una mateixa taula l’Ajuntament, la FESTHI, Dessota i la Coll@nada

Amb l’objectiu de descontextualitzar el debat sobre la Festa Major dels dies de la Festa Major i poder-lo afrontar amb calma, DdD (Dimarts de Diàlegs) ha dedicat la sessió d’aquest mes de novembre a la festa, amb el títol “Quina Festa Major volem?” a l’Ateneu Igualadí. Durant l’acte s’ha posat de relleu els dos models que hi ha de Festa Major: un model vertebrat al voltant de la figura del patró de la ciutat, Sant Bartomeu, amb una visió històrica i patrimonial de la festa i una altre model que entén la Festa Major com un espai de gaudi sense estar lligats ni a un calendari ni a un ritus patrimonial.

Els encarregats de debatre-ho van ser els representants de les entitats FESTHI (Federació del Seguici Tradicional i Històric d’Igualada), Dessota (portadors de la imatgeria festiva municipal), la Coll@anada i la tècnica de festes de l’Ajuntament d’Igualada. Les dues maneres de vertebrar la festa van centrar el debat. Es va dir que el model actual data dels anys 80 i que, per tant, és molt recent, per això es proposa una tasca de recuperació de diferents figures i ritus històrics de la Festa Major que li donin un relat. En contraposició a això es va dir que la Festa Major ha evolucionat i que l’alta participació que hi ha als diferents actes pot avalar el model actual. El que és cert és que en aquests moments conviuen els dos models en un mateix programa d’actes, el que alguns dels ponents van definir com un “bat-i-bull” que cal resoldre per evitar duplicitats i que any rere any s’hagin de moure els dies de les activitats.

En diferents ocasions, tant els participants al debat com el públic, van demanar que cal que l’Ajuntament agafi les regnes d’aquest debat i faciliti un punt de torbada entre les diferents visions. Fins i tot es va acusar l’Ajuntament de no tenir cap posicionament i fer que les entitats siguin les que es barallin entre elles, a falta d’un paper mediador. De fet, tots els representants que van parlar en nom de la FESTHI, Dessota i La Coll@nada van posar de relleu que és la primera vegada que es troben i poden debatre sobre la Festa Major de manera conjunta. Van sol·licitar que això que ha fet posible DdD i l’Ateneu Igualadí, pugui ser més habitual.

La data del dia 24 festiu, coincidint amb el dia de Sant Bartomeu, també va ser motiu de debat. Es va defensar la festivitat com a dia central a partir del qual s’articulin la resta d’activitats i dotar d’un discurs històric i patrimonial la Festa. En aquest punt es va recordar que fins a la transició el 24 d’agost va ser un dia festiu, però que les pressions del sector industrial va fer que es traslladés a dilluns i aquí es va destacar que caldria posar la festa per davant dels interessos econòmics. En aquest punt, des del públic es va proposar que el fet que el dia 24 sigui festiu o no el decideixi la ciutadania en un referèndum. D’altra banda, també es va posar de relleu que el debat de la Festa Major no és generalitzat a tota la ciutat i que segurament el segueixen unes 1.000 o 2.000 persones de les 40.000 que viuen a Igualada. Per això es va demanar posar al centre del debat qui fa la Festa Major però sense que això la limiti a una minoria ni a que no sigui una eina de cohesió.

La introducció de l’acte va anar a càrrec del Doctor Lluís Bonet, que és director del Programa i Màster de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona. A través d’un diàleg-entrevista amb el coordinador de DdD, el periodista Jordi Cuadras, Bonet va destacar la importància de qualsevol Festa Major en el calendari cultural i festiu de qualsevol població. Va demanar que cal un lideratge empàtic per casar les diferents parts que intervenen a la Festa i que el debat que hi ha és motiu de vitalitat. També va destacar que un bon gestor cultural és aquell que en moments de dificultats es posa al capdavant i en moments fàcils es posa al darrere i fa créixer lideratges naturals.

Aquesta ha estat la sessió número 26 de Dimarts de Diàlegs. Tot l’equip de DdD vol agrair totes les intervencions que van ajudar a fer un ampli diagnòstic del moment que viu la Festa Major i les propostes que hi ha al respecte. En les properes setmanes s’anunciarà el tema del proper Dimarts de Diàlegs que es prepara pel dimarts 13 de desembre. De cada sessió se n’edita un vídeo de resum que es pot veure a la pàgina web dimartsdedialegs.ateneuigualadi.cat.

En aquest enllaç podeu veure l’àlbum de fotos de la sessió: Àlbum DdD 26

untitled