by admin
Tags: Ateneu Igualadí, DdD, debat, Dimarts de Diàlegs, diversitat religiosa, església evangèlica, Igualada, Jordi Puig Martín, religió, religió catòlica, religió musulmana, Testimonis de JehovàBookmark the permalink
Igualada respecta la pràctica de totes les religions?
Jordi Puig Martín
Les religions d’Igualada es troben i debaten, per primera vegada, al DdD
La diversitat religiosa de la ciutat va ser el tema de debat amb representants de la comunitat catòlica, musulmana, protestant i els Testimonis de Jehovà
Les comunitats religioses establertes a Igualada van ser les protagonistes del DdD (Dimarts de Diàlegs) d’aquest mes d’abril que va posar a debat la pregunta “Igualada respecta la pràctica de totes les religions?”. La Sala de Socis de l’Ateneu va ser l’escenari on, convidats per DdD i per primera vegada, es van trobar els representants de les diferents religions que conviuen a la ciutat: la comunitat catòlica, la musulmana, la protestant (Església Evangèlica) i els Testimonis de Jehovà. Tots ells van poder explicar el que tenen en comú (història pròpia, dimensió social i un concepte trascendent) i el que els diferencia. També es va valorar que Igualada és respectuosa amb les diferents pràctiques religioses i que si hi ha perjudicis en segons quins àmbits és perquè hi ha un desconeixement.
La introducció de l’acte va anar a càrrec del sociòleg especialitzat en diversitat religiosa Jordi Puig Martín que va fer una introducció sobre l’actual mapa relgiisó de Catalunya i el valor que té la religió per a la societat. Justament el DdD es va celebrar pocs dies després de la publicació del Mapa Religiós de Catalunya que marcava que un 90% veu la religió amb simpatia. Es va comentar com ha influït en la diversitat religiosa del país quatre fets: la dictadura franquista, l’arribada de la democràcia, les onades migratòries dels anys 90 i les persones converses.
Després es va passar analitzar el debat a escala igualadina amb la participació de les diferents comunitats religioses establertes amb espai de culte a la ciutat i del públic en general. En aquests moments, l’església catòlica és majoritària a la ciutat, en segona posició hi ha la comunitat musulmana, en tercera els Testimonis de Jehovà i la quarta l’Església Evangèlica. També es va parlar de la importància dels llocs de culte més enllà de la religió, ja que per moltes comunitats formades per persones migrants esdevenen un punt de relació i cohesió social. Des del públic també es va preguntar si es pot viure sense religió i tots ells van coincidir a dir que es pot viure sense religió però segur que tothom creu en alguna cosa. També es va dir que qui ara s’identifica amb una religió segurament ho fa amb unes arrels més profundes que fa anys.
D’altra banda, es va parlar d’aquells que en nom de la religió cometen atrocitats com l’Estat Islàmic, referent al qual es va voler deixar ben clar que pren la religió com a justificant del terror, però no perquè la religió els ho mani. Es va insistir en que pels terroristes l’islam és només una excusa per fer el que fan i que els mateixos musulmans són els qui en surten perjudicats pels recels que això pot generar entre la población occidental. El ponent Jordi Puig Martín, en les seves conclusions, va acabar dient que recomanava als representants de les diferents comunitats religioses d’Igualada que es donéssin els telèfons.
DdD vol agraïr a tothom qui va assistir a la sessió i a tots aquells que la van enriquir am les seves aportacions. El proper DdD no es farà en dimarts, sinó que caurà en dimecres per no coincidir am la semifinal Bayern-Barça. En aquest cas, serà el dimecres 13 de maig, a les 8 del vespre, amb el títol “Què demanes al proper alcalde d’Igualada?”. Els detalls de la sessió s’explicaran els propers dies.
En aquest enllaç podeu veure l’àlbum de fotos de la sessió: Àlbum DdD 14