Els ciutadans tenim poder?

Joan Subirats

Igualada mostra el seu poder ciutadà, al DdD de l’Ateneu

Va ser el desè DdD amb el qual s’arriba a l’Any 1 de l’activitat i va comptar amb la participació de Joan Subirats

La Sala de Socis de l’Ateneu Igualadí va ser l’escenari d’un nou DdD (Dimarts de Diàlegs). En aquest cas era la sessió número 10, corresponent al mes de desembre, i que va servir per arribar a l’Any 1 de l’activitat. La pregunta que es va posar a debat va ser “Els ciutadans tenim poder?” i es va poder escoltar com l’apoderament ciutadà cada vegada pren més força en un context de canvi i que la crisi econòmica i la irrupció de les noves tecnologies ha accentuat, però que ha arribat per quedar-se.

L’acte va comptar amb la presència del catedràtic de Ciències Polítiques i investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB, Joan Subirats, qui va fer un anàlisi general de les causes de l’apoderament ciutadà i del paper que estan tenint els moviments socials en la configuració d’una nova manera de fer política i de relació entre ciutadans i “poder”. Subirats va relatar com la política cada vegada es viu més fora de l’esfera institucional i va destacar l’especial importància que té cada ciutat en la transformació social. Va relatar que molts dels canvis sorgeixen a partir d’una escala local: “el més local, pot ser el més global”.

Després de la introducció, es va passar a analitzar el tema en clau local amb diferents igualadins que formen part de diversos moviments socials on van epxlicar quina és la realitat que viuen. Van destacar que, històricament, Igualada ha estat una ciutat que li ha costat mobilitzar-se i on molta gent no assisteix a manifestacions o concentracions, de vegades, per allò del “què diran”. Tot i així van narrar com això està canviant molt ràpid els darrers anys, conscients, però, de que moltes vegades posicioonar-se porta conseqüències i que per això és bàsic la xarxa del col·lectiu i de la gent amb la qual es comparteix una mateixa demanda social. En aquest sentit, van destacar que la gent que forma part d’un moviment dóna recolzament, també, a aquells que formen part d’un altre i que, en moltes ocasions, comparteixen lluites. També van explicar que la informació és essencial i que com més informació poden donar de la causa que defensen, més fácil és mobilitzar a la ciutadania.

El públic també va intervenir al llarg del debat amb diferents aportacions que van tocar diversos àmbits com, per exemple, la pervivència dels partits polítics davant dels moviments socials i la demanda que algunes persones van fer de que les noves lluites no prescindeixin del bagatge històric que poden tenir els partits polítics. D’altra banda, també es va demanar de crear posibles consells ciutadans de persones expertes en cada matèria en l’àmbit de la política local en funció dels temes que treballi el govern, de la necessitat d’assistir als plens municipals per mostrar la presència ciutadana en l’escena local o de crear espais de co-creació i participació ciutadana, ja sigui presencialment o de manera on-line. També es va dir que si es volen canviar les coses cal entrar en política, tot i que altres persones eren partidàries de mantenir la interpel·lació al poder des del carrer. En algun cas es va recomanar que els partits polítics estiguin a la “retaguardia” i serveixin per articular i acompanyar les demandes del carrer, sense pretendre liderar-les.

Després de la sessió d’aquest desembre, DdD (Dimarts de Diàlegs) vol agraïr, un cop més, la participació de tothom qui va seguir el debat i de les aportacions diverses que s’hi van fer. En els propers dies s’anunciarà quin és el tema i la data del DdD del mes de gener, que serà el primer de l’Any 2 d’aquest espai de debat i reflexió d’Igualada. D’altra banda, cal recordar que tota la informació i petits vídeos-resum de cada sessió de DdD es poden trobar a la pàgina web dimartsdedialegs.ateneuigualadi.cat.

En aquest enllaç podeu veure l’àlbum de fotos de la sessió: Àlbum DdD 10

DdD 10 - Foto 1