by admin
Tags: Ateneu Igualadí, Canvi d'horaris, DdD, Dimarts de Diàlegs, Fabian Mohedano, Reforma HoràriaBookmark the permalink
Anem a l’hora?
Fabian Mohedano
El canvi als horaris europeus amb una reforma horària centra el debat del DdD a l’Ateneu
A la sessió es va anunciar que la UEA i Igualada Comerç estan treballant en la creació d’una comissió per promoure la consciància del canvi d’horaris a la ciutat
El canvi d’horaris ha centrat la sessió de DdD (Dimarts de Diàlegs) d’aquest mes de novembre. L’espai de debat i reflexió d’Igualada, a l’Ateneu Igualadí, va posar sobre de la taula la Iniciativa per a la Reforma Horària que vol aconseguir que es guanyin dues hores per apropar-se als horaris que es fan a la resta d’Europa on l’horari laboral és de 9 del matí a 5 de la tarda amb un bon esmorzar abans de sortir de casa, un dinar lleuger entre les 12 i la 1 del migdia i un sopar a les 8 del vespre. Davant d’aquesta proposta, que s’assegura que es pot dur a terme independetment de si s’adequa l’hora espanyola a la que li correspon pel meridià de Grenwich o no, hi haurien d’intervenir diversos sectors.
L’impulsor de la Reforma Horària, Fabian Mohedano, que va explicar quins són els motius que els porten a impulsar el canvi d’horaris, s’ha marcat per fer-ho realitat el dia 13 de setembre del 2016, que és quan comença un nou curs escolar De moment s’ha creat un grup per impulsar una llei del temps al Parlament de Catalunya i també hi ha hagut contactes al Congrés dels Diputats. Mohedano va destacar que es proposa per una qüestió de productivitat i per millorar la conciliació familiar i laboral. Com a exemple va dir que està comprovat que l’hora més rendible de la gran majoria de les persones és entre les 9 del matí i les 12 del migdia, que contràriament és un moment en el qual a Catalunya i Espanya no tothom està a la feina o aquells que hi són aprofiten per sortir a esmorzar, tot perdent les hores de màxima productivitat.
Després el debat es va obrir amb la intervenció dels diferents sectors implicats amb representants de la ciutat de cada un d’ells. Des del punt de vista empresarial es va veure assumible el canvi d’horaris i van desvelar que, en molts casos, ja s’hi estan aproximant tot compactant jornades i intentant plegar als voltants de les 5 o 6 de la tarda. Pel que fa als sindicats es veu la situació com a molt més complexa, ja que posen l’alerta en que hi ha sectors industrials en els quals és impossible fer un canvi d’horaris, ja sigui en les empreses que treballen per torns o en serveis com els de salut on es treballa 24 hores. A més també creuen que sense un canvi de llei en materia laboral això no serà possible, ja que els treballadors no qualificats o els que estan lligats a les hores extres els seria més difícil poder-ho fer.
El sector del comerç és receptiu a la iniciativa i la veu amb bons ulls perquè permetria als comerciants conciliar molt millor la vida laboral i familiar. Ara bé, demanen que si es fa, tothom faci el canvi de xip alhora, ja que els comerços haurien de tancar a les 7 de la tarda i en aquests moments les vendes que es fan de 7 de la tarda a dos quarts de 9 del vespre continuen sent molt importants. Des del sector de la restauració es van plantejar dubtes pel fet que els dinars serien molt més ràpids i lleugers, cosa que podria perjudicar a aquells restaurants que fan negoci amb els menús de migdia. D’altra banda, sí que reconeixen que podrien guanyar clients per la banda dels sopars, ja que serien més d’hora, i també es va apuntar que estan notant un canvi de tendència i que cada vegada la gent va a sopar més aviat. Pel que fa a l’educació també es veu amb receptivitat i es creu positiu pel rendiment dels alumnes i també perquè els pares, si pleguen més d’hora de la seva feina, podrien passar molta més estona amb els seus fills. D’altra banda, al DdD, també es va abordar el tema del canvi d’horaris des d’un punt de vista de salut i es va afirmar que seguir els ritmes que marca el sol és clau per evitar certes malalties, cosa que si es féssin horaris europeus s’aconseguiria: anar a domir d’hora (entre els 10 i les 11 de la nit) i llevar-se d’hora (entre els 6 i les 7 del matí).
Al llarg de la sessió també es va parlar de la reordenació dels dies festius i de córrer els dies festius als dilluns per no partir les setmanes. A més, es proposa que les vacances escolars es reparteixin durant l’any amb una setmana de vacances per cada sis setmanes de classes, tal i com fan diversos països d’Europa. En aquest àmbit dels festius, durant el DdD també va tractar-se la proposta d’una desena d’entitats culturals d’Igualada de demanar que el 24 d’agost, el dia del patró Sant Bartomeu, sigui un dia festiu a la ciutat.
Al final de la sessió es va anunciar, per part de la UEA i Igualada Comerç, que estan treballant conjuntament en la creació d’una Comissió de Treball que faci consciància i actuacions concretes per propiciar la reforma horària a la ciutat. En aquest sentit, Vilafranca del Penedès, Girona o Barcelona ja han dut a terme diferents accions. A l’anunciar la creació d’aquesta Comissió també es va dir que qualsevol interessat en aportar-hi idees pot posar-se en contacte amb la Unió Empresarial de l’Anoia.
DdD vol agrair a tothom qui va participar de la sessió i al públic que hi va fer diverses aportacions. Els propers dies es penjarà un resum de la sessió a la pàgina web dimartsdedialegs.ateneuigualadi.org i s’anunciarà quin és el tema del proper DdD, previst pel dimarts 15 de desembre.
En aquest enllaç podeu veure l’àlbum de fotos de la sessió: Àlbum DdD 19